UTF-8 file names and tags

Need help? Post your questions here.

Moderator: moderators

UTF-8 file names and tags

Postby fd0 » Tue Apr 11, 2017 8:47 pm

I have files that contain names with non-ascii characters like ü é è etc.
If these characters are in the title, artist or album name they will also appear in the tags.
How can I ensure that subsonic reads the tags correctly.

I made a small change in the startup script (on FreeBSD)

Code: Select all
# Local updates
export LC_ALL="en_US.UTF-8"
export LANG="en_US.UTF-8"
#


This enable the proper display of those file/directory names. Per album however, subsonic uses the tags to display the artist and title, and I notice errors as the image below shows.
Image
The artist is Amon Düül, the album is Die lösing ...
The title of track 7 is wrong and the column with the artist's name is wrong also. I have many more examples where this goes wrong.

What can I do to make sure the tags are display correctly. Can someone point me into the right direction
I am running 6.0 that comes with FreeNAS

thanks in advance
fd0
 
Posts: 2
Joined: Tue Apr 11, 2017 8:21 pm

Re: UTF-8 file names and tags

Postby Tak-MK » Wed Apr 12, 2017 8:31 am

I think you can fix the tags using the Edit Tags option (?)
User avatar
Tak-MK
 
Posts: 61
Joined: Thu Dec 22, 2016 3:27 pm

Re: UTF-8 file names and tags

Postby fd0 » Wed Apr 12, 2017 1:50 pm

fd0 wrote:I have files that contain names with non-ascii characters like ü é è etc.
If these characters are in the title, artist or album name they will also appear in the tags.
How can I ensure that subsonic reads the tags correctly.

I made a small change in the startup script (on FreeBSD)

Code: Select all
# Local updates
export LC_ALL="en_US.UTF-8"
export LANG="en_US.UTF-8"
#


This enable the proper display of those file/directory names. Per album however, subsonic uses the tags to display the artist and title, and I notice errors as the image below shows.

The artist is Amon Düül, the album is Die lösing ...
The title of track 7 is wrong and the column with the artist's name is wrong also. I have many more examples where this goes wrong.

What can I do to make sure the tags are display correctly. Can someone point me into the right direction
I am running 6.0 that comes with FreeNAS

thanks in advance




After some more digging, I found the cause of the issue.
The problem lies with the 'id3tag' utility on Mac OSX. This tool is unable to write the tags encoded in UTF-8.
eyeD3 (in python) does the job.

Took me an hour to retag the failing few hundred MP3 files.
Flac is ok, since metaflac uses UTF-8 out of the box
fd0
 
Posts: 2
Joined: Tue Apr 11, 2017 8:21 pm


Return to Help

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 5 guests